3,2 млн. хибрида и електромобила ще бъдат продадени до 2015 г., сочи доклад

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лиценз<br />

© The Nickster

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лиценз

Над 3,2 млн. електромобила и хибриди ще бъдат продадени между 2010 и 2015 г., става ясно от доклад на Pike Reasearch. Докладът, озаглавен "Презареждаеми електрически превозни средства" показва, че китайските и американските шофьори ще бъдат най-честите купувачи на екоколите. Очаква се годишния растеж на продажбите им да достигне 106%, сочи доклада.


Китай се очаква да бъде най-големия пазар на електрически коли, където се очаква да бъдат продадени повече от 888 000 електромобила. Това по оценки на доклада представлява 27% от продажбите по света. Американските потребители се очаква да закупят около 841 000 такива превозни средства, което се равнява на още 26%.


Потребителите обаче все още са предпазливи по отношение първоначалните разходи за превозните средства, въпреки обещанието за спестяване от гориво в дългосрочен план. Те също остават притеснени, че разстояние, което се изминава между две зареждания може да се окаже предкалено едно изцяло електрическо превозно средство може да не е достатъчно, за да отговори на техните нужди.