🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

...и милиони микроби ще ядат

Хранещи се с нефт микроорганизми започват да чистят разлива в Мексиканския залив

Нефтеното петно в Мексиканския залив разруши екоравновесието в региона
Нефтеното петно в Мексиканския залив разруши екоравновесието в региона
Нефтеното петно в Мексиканския залив разруши екоравновесието в региона    ©  Reuters
Нефтеното петно в Мексиканския залив разруши екоравновесието в региона    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екипите, които почистват петролния разлив в Мексиканския залив, срещнаха изненадваща подкрепа в лицето на милиони микроби, които разграждат нефтените петна. Това показва проучване на група американски учени, водени от Тери Хейзън от Националната лаборатория Lawrence Berkeley в Калифорния. Текст за изследването е публикуван в новия брой на сп. Science. Според учените само месец след мащабния екологичен инцидент непознати до този момент на науката микроскопични хигиенисти вече са се заели да "храносмелят" проблема. Новооткритият вид има едно огромно предимство пред събратята си - за разлика от други себеподобни, разяждащи петрола, които често се срещат в океаните, тези микроорганизми не изчерпват кислорода във водата. Така те не унищожават морския живот, който не би могъл да вирее в безкислородна среда.

Бързи, смели, сръчни

Според Хейзън броят на микробите се е увеличил многократно след инцидента с нефтената платформа, но това било напълно нормално, тъй като най-големият разлив в историята на САЩ им действал като магнит. Те имат способността да разграждат въглеводородите в суровия петрол при много ниски температури. Колкото по-замърсен е участъкът, толкова по-активни са микробите.

Бързината на процеса на биодеградация чак изненадал учените. Това се дължи отчасти на факта, че петролът, изтекъл след потъването на платформа на британската компания British Petroleum, е от типа луизиански лек суров петрол. За микробите той е по-лесен за разграждане.

Хейзън смята, че така наречените протеобактерии са се адаптирали към търсенето на нефт много преди хората изобщо да започнат да сондират за нефт. Те успявали да намерят петрол, който се изливал по естествен начин в океаните.

"Никога не сме виждали нещо друго, което да върши по-добра работа от тези микроби", твърди Тери Хейзън пред в. Daily Mail.

Опонентите

Седмица преди откритието на Хейзън друго изследване, направено от учени от океанографския институт Woods Hole в Масачузетс, лансира напълно противоположна теза. Според нея нефтеното петно може да остане неразградено с месеци, тъй като в него почти липсвали следи от дейността на микроби.

"Микробите се държат точно като тийнейджъри", твърди океанографът Кристфър Реди от института Woods Hole пред сайта LiveScience.com. "Те вършат каквото си искат, когато си искат. Затова е трудно да се правят предположения кога ще започнат процесите на биодеградация."

Според морския токсиколог Карис Мичълмор от Университета в Мериленд изследването на Хейзън е непълно, тъй като екипът му е измерил разграждането само на определени съставки от петрола. "Има още много други химикали в нефта", казва Мичълмор пред Reuters. Тя посочва, че е от изключителна важност да се види какво става, когато петролът се разяжда от микробите. Защото много хора мислят, че той просто изчезва, но понякога "нещата могат да бъдат разградени до по-токсични съставки", твърди Мичълмор.

Критиците на твърденията на Тери Хейзън, че новите "ядящи петрол" микроби бързо ще се справят с петното, посочват, че изследването му е финансирано отчасти от British Petroleum. А това би могло да повлияе на обективността му. Хейзън категорично отхвърля обвиненията и заявява, че той и екипът му са свободни да публикуват резултатите от изследванията си, независимо дали те са в полза на British Petroleum или не.

Но дори и изследванията на Хейзън да са напълно коректни, това не означава, че всичко в Мексиканския залив ще бъде наред. Колкото и да са ефективни микробите, петролът съдържа компоненти, които просто няма да могат да бъдат разградени. "Дългосрочните екологични последици остават неясни и не мисля, че ще има някой, който да твърди, че изхвърлянето на милиони барели петрол в залива е било добре за природата", обобщава пред сп. Discover Ричард Камили от океанографския институт Woods Hole.

    Шест факта за новооткритите микроби

    1. Според учените, открили новите микроби, 2 седмици след окончателното запушване на петролния кладенец на British Petroleum на 15 юли едно от петната с големината на Манхатън е изчезнало. Предположенията са, че е "станало жертва" на апетита на въпросните микроби.

    2. Океаните са дом на много групи бактерии, които разграждат химикалите в суровия петрол. Експертите се натъкнали на новия вид микроби, които са близки до вида Oceanospirillales, след като изследвали 200 проби, взети от 17 дълбоководни участъка в периода 25 май – 2 юни.

    3. Около 95% от микробите в едно от анализираните нефтени петна са били от новия вид, докато в участъците извън петното броят им е бил едва 5%.

    4. В течение на милиони години тези микроби са се приспособили да намират петрол на дълбочина 1100 м, където температурата е 5 градуса по Целзий.

    5. Микроорганизмите разграждат петрола почти 2 пъти по-бързо от очакванията на учените.

    6. Близо 4.9 млн. барела суров петрол са се излели в Мексиканския залив след взрива на нефтената платформа Deepwater Horizon на компанията British Petroleum на 20 април. По данни на правителството на САЩ от дата 4 август 50% от петното "вече го няма" след акциите по почистването му като изсмукване на замърсената вода с танкер и контролирано горене. Остава да се почисти другата половина от разлива, което ще стане и с помощта на "ядящите петрол" микроби.
    1 коментар
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    • 1
      kbderror avatar :-?
      kbderror
      • - 1
      • + 10

      Верно ли бе.... не вярвам, ама въобще?! Къде бяха тия микроби при предишни разливи,как се появиха точно сега?!
      БП имат ебати мощния маркетинг или т'ва е некоя нано машина от неко филм! :)

      Нередност?
    Нов коментар