"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Заседналият начин на живот – невидимият враг на здравето в нашето ежедневие

Автор: Д-р Владимир Шишков
Последно обновяване на информацията: 27.12.2011 г.


Напредъкът в технологичното развитие на съвременния свят доведе до създаване на електронни устройства, приложими практически във всички човешки дейности. Този факт превърна огромен брой хора в удобно полегнали ленивци. Много от нас прекарват безброй часове в гледане и дъвчене пред телевизорите. Увеличеното количество храна, съчетано със заседналия начин на живот създава сериозен риск за развитие на много болести. Заседналият начин на живот не е проблем само на възрастните, но дори и за децата. Той води до развитие на метаболитни заболявания поради разстройствата в секретирането на инсулина, обмяната на холестерола и много други метаболитни нарушения.

Главният проблем на заседналия живот е затлъстяването.
Поради намалената двигателна активност, броят на изгорените калории е далеч по-малък, отколкото на приетите чрез храната, което води до затлъстяване. Увеличеното отлагане на мазнини в тялото увеличава и риска от сърдечно-съдови инциденти, диабет и много други. Ето и някои други големи минуси за здравето, свързани със заседналия начин на живот:

- Изследванията показват, че хората, водещи заседнал начин на живот остаряват по-бързо. Това се дължи на увреждането на техните теломери – образувания, намиращи се в крайните участъци на хромозомите. Теломерите играят важна роля за предпазване от ускорено стареене.

- Заседналият начин на живот спомага и за образуването на запушвания в артериите, които пък водят до съдови проблеми като атеросклерозата.

- Намалената активност увеличава и риска от развитие на определени видове рак, като рак на гърдите, рак на дебелото черво и други злокачествени тумори.

- Намалената физическа дейност понижава силата на мускулите, засяга ставите и тяхното нормално функциониране и така предразполага организма към заболявания като артрит и остеопороза, при която костите стават рехави и чупливи.

- При хора, водещи заседнал начин на живот мозъчната активност намалява и това се отразява на реакциите в ежедневието. Ако мозъкът не се натоварва достатъчно, това може да доведе до депресия.

- Хора, които водят заседнал начин на живот от малки, развиват високо кръвно налягане на много ранна възраст.

- Такива хора не обичат да общуват много и предпочитат да стоят в къщи залепени за кушетката. Те трудно се решават да приемат някакво житейско предизвикателство.

Поради многото недостатъци и проблеми, свързани със заседналия начин на живот, силно се препоръчва предприемането на адекватни стъпки към по-активен начин на живот.

Ако човек е решителен и всеотдаен, не му е трудно да преодолее заседналия начин на живот. Създайте си навици за правене на редовни упражнения сутрин поне за половин час. Ако не обичате да ставате рано и да се упражнявате сутрин, тогава започнете с нещо по-лесно като ходене пеш или каране на колело през деня. Не е трудно да закарате децата да поплуват например. Това не само е забавно за тях, но раздвижва цялото им тяло. Друга интересна идея е да измислите и организирате игри на открито. Това раздвижва не само децата, но и възрастните.

В днешно време децата прекарват дълги часове пред телевизията или мониторите с видеоигри. За да ги измъкнете от тези капани, водещи до заседнал начин на живот, ангажирайте ги с дейности свързани с други деца. Научете ги да играят игри като тенис, народна топка, футбол и т.н.

Умерената и редовна физическа активност е един от всепризнатите основни фактори за поддържане на добро здраве и дълголетие, успоредно със здравословното хранене, всичко за което може да откриете ТУК. Екипът на ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ ви предлага и изготвяне на персонални МЕДИЦИНСКИ ПРОГРАМИ , включващи здравословното хранене, релаксация, активен спорт и движение. Всичко това с любов за вас...

За консултация или изготвяне на лична диета или програма за хранене и здравословен живот, моля свържете се с д-р Шишков на 0885 580 580 или му пишете по електронната поща.

Source: Health Guidance

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...