На 1 септември Европа ще се сбогува със 75-ватовите крушки

 

© Wikipedia.org

 

Втората фаза на извеждането от употреба на крушките с нажежаема жичка ще започне на 1 септември, но потребителите все още нямат достатъчно информация по въпроса, писа EurActiv.



През 2009 г. бяха въведени новите стандарти на Европейския съюз за енергийна ефективност на електрическите крушки. Така започна постепенното спиране от производство и употреба на волфрамовите крушки с нажежаема жичка. Първата "жертва" на стандартите бяха 100-ватовите крушки, чието производство спря на 1 септември 2009 г.  Година по-късно 75-ватовите лампи също ще започнат постепенно да изчезват от търговската мрежа. Магазините ще могат да продадат количествата, които имат на склад.




Целта е стария тип крушки и халогенните лампи да отстъпят на по-ефективни устройства. Според изчисления на Европейската комисия новите енергоспестяващи лампи ще намалят сметките на домакинствaта с между 25 и 50 евро годишно, въпреки по-високата цена на крушките.


От септември производителите ще трябва да обявяват продължителността на живота на осветителното тяло (в часове) и броя включвания и изключвания, които крушката може да понесе.


Европейската потребителска асоциация (BEAUC) приветства новите мерки, но според нейни представители са необходими повече усилия, за да могат потребителите да получат достъп до по-надеждна информация. Според асоциацията необходима е система за изхвърляне на новите флуоресцентни крушки, заради съдържащия се в част от тях живак.