"Фейсбук" под натиск да премине на възобновяема енергия

"Фейсбук" под натиск да премине на възобновяема енергия

© Reuters

Социалната интернет мрежа "Фейсбук" (Facebook) е под безпрецедентен натиск от своите потребители, които искат ръководството на сайта да захранва новият център за данни с възобновяема енергия, съобщи "Гардиън".


Около 500 000 души са подкрепили протеста на международната екоорганизация "Грийнпийс" срещу намерението на "Фейсбук" да използва електричество от въглищни централи за новите си сървъри, които пазят множество снимки, обемни видеофайлове и улесняват комуникацията между стотици милиони потребители.


През февруари компанията на Марк Цукърбърг обяви, че ще изгради най-големия в света централизиран център за съхраняване на данни в щата Орегон. Въпреки че в него ще бъдат внедрени най-новите енергоспестяващи технологии, заради огромните мащаби на обработваната информация съоръжението вероятно ще използва повече ток от например някои развиващи се държави.




Електричеството за социалната мрежа се осигурява от енергийната компания "Пасифик пауър". 67% от тока, доставян от фирмата, е произведен от въглища, а едва 12% са от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).


По-рано от "Грийнпийс" признаха, че много от сайтовете и интернет приложенията на организацията също са поддържани от сървъри на конвенционална енергия, основно въглища и ядрена енергия. Екоорганизацията поясни, че купува въглеродни квоти, за да компенсира поддръжката на основния си сайт в Амстердам, но сървърите във Вашингтон работят с вятърна електроенергия.


До 2020 г. всички центрове за данни и телекомуникационни мрежи по света ще консумират три повече електроенергия отколкото днес, т.е. потребленеито ще достигне близо 2 000 000 гигаватчаса, сочат данни, цитирани от "Гардиън". Това е повече електричество отколкото потребяват Франция, Германия, Канада и Бразилия, взети заедно.