Флотилия от шейсетина от електромобилите, които ще бъдат предоставени за свободно ползване на парижани, както и на жителите на парижките предградия и околните градове, мина днес по улиците на Париж и предградията, съобщава  Франс прес.

Системата за свободно ползване на електромобили от всички жители на френската столица и околностите й е все още в изпитателна фаза.

Тя ще бъде достъпна за широката общественост едва на 5 декември. Тогава парижани ще имат възможност да избират измежду 250 електромобила.

До края на 2012 г. флотилията ще се увеличи до 2000 коли. Те ще бъдат разположени в 46 града, влизащи в състава на зоната на Париж и околностите - Ил дьо Франс.

Целта на проекта е хората да се откажат от използването на собствените си коли и да ползват предоставените им алтернативни средства за транспорт. Така градовете ще станат по-чисти и тихи.

Французите ще трябва се абонират за ползването на електромобилите, като годишната такса е ниска - 12 месечни вноски от 12 евро. 5 евро ще се плаща за първия половин час на ползване на возилото.

Абонатът ще има абонамент за една от станциите, на която ще бъдат разположени колите. Той ще може да остави колата на която си иска друга станция.

Същият е принципът и на системата Velib (идва от думите велосипед и свободен) за свободно ползване на велосипеди в Париж, която пожъна голям успех от 2007 г. насам.

Системата за свободно ползване на електромобилите се наричан Autolib, а количките се наричат Блукар.

Те ще са оборудвани с акумулатор от новото поколение - литиево-метално-полимерни акумулатори с пет пъти по-голям капацитет от този на другите акумулатори.

Той ще позволи на колите да се движат до 250 км в градска среда и до 150 км извън града. Скоростта е ограничена до 130 км/час.

В проекта френският бизнесмен Венсан Болоре е инвестирал 1,5 млрд. евро. Колата е произведена в сътрудничество с италианската компания "Пининфарина".